TechPack: Vidict Interview

Startup Macedonia
3 min readMay 26, 2020

1. Објаснете ја вашата услуга со неколку зборови. (вид на Мантра за компанијата)

“Алгоритми што ја менуваат индустријата на видео емитување“

2. Што нуди вашата компанија на своите корисници?

Vidict Media Server е компанија која се занимава со создавање комплексни структури на сервери (CDN) за емитување на видео во живо, како и P2P технологија која помага при преоптоварување на серверот со напредни алгоритми кои создаваат torrent-like мрежа од врсници. За полесно дефинирање на услугите, ние сме тие што ги барате кога сакате да го пренесете вашиот настан во живо до огромна публика. Досега нашиот рекорд е 473 000 истовремени гледачи. Ние сме моментално претежно активни на пазарот во Азија, но активно бараме да се прошириме и кон други пазари.

3. Како се има сменето побарувачката за вашата услуга за време на COVID19 кризата?

Поради недостаток на настани во живо, како што е крикет, бевме принудени да иновираме и да промовираме нов производ наречен Vidict Meet. Тоа е алатка за комуникација преку Интернет, која ја користи технологијата WebRTC за која имаме експертно познавање кое го користиме да ги прилагодуваме и доставуваме врвните комуникациски канали со беспрекорен квалитет. Побарувачката за вакви алатки за комуникација преку Интернет е зголемена и ние правиме се за да се справиме со тоа. Пример за е тоа што ние ќе го емитуваме онлајн виртуелниот доктор за Министерството за здравство, така што лекарите ќе можат да имаат состаноци преку Интернет со своите пациенти, како и некои останати слични и возбудливи проекти кои наскоро ќе ги објавиме.

4. Кои се корисниците на компанија и како тие имаат придобивка од користење на платформата?

Нашите примарни клиенти се мали и средни претпријатија кои започнаа да работат од далечина, барајќи стабилна алатка за видео комуникација која можат да ја користат или во нивната внатрешна комуникација или со клиентите.

5. Што е вашата понуда/решение за малите и средни претпријатија во Македонија за време на здравствената криза?

Нашата понуда до малите и средни претпријатија за време на кризата COVID19 е да создадеме и имплементираме своја марка за брендирани комуникациски алатки што ќе бидат квалитетни и безбедни за користење преку нашите сервери. Брендираните алатки ќе се засноваат на нашиот производ — Запознајте го Видикт, алатка за комуникација преку Интернет со база на WebRTC, која работи на сите интернет пребарувачи и мобилни уреди, без претходни инсталации. На страна од тоа, ние ќе им понудиме и 1 ТБ бесплатна ширина на опсег за онлајн комуникација, доволно да се емитува настан од 2 часа на 1000 луѓе.

6. Како ова решение ќе помогне на тие мали и средни претпријатија?

Нашето решение ќе им овозможи на малите и средните претпријатија да имаат свои брендирани алатки за комуникација што ќе можат да ги користат за виртуелно да комуницираат со своите клиенти, партнери и сл. Поради нашето експертно знаење и искуство со сервери преку Интернет стриминг, можеме да понудиме сопствени решенија за компании за управување со настани кои сакаат да се емитуваат во живо, како што се вебинари, концерти преку Интернет, промоции итн.

7. Која индустрија ќе има најголема придобивка од вашата понуда / решение?

Сметаме дека сите индустрии што треба да комуницираат далечински заради кризата COVID19 ќе имаат корист од нашата понуда.

8. Како сметате дека кризата на COVID19 ќе го промени целокупниот деловен циклус и бизнис средина за македонските индустрии?

Во последното интервју кое го одржаме, изјавив дека Коронавирусот веќе е означен како клучен момент за дигитална трансформација во нашето време. Веројатно сте ја виделе комичната слика (meme) — Кој ја води дигиталната трансформација на вашата компанија: извршниот директор; CTO или COVID-19, при што COVID е вистинскиот одговор. На таков начин ќе имаме компании кои ќе бидат иновативни и ќе преживеат, како што и компании кои за жал ќе бидат принудени да го затворат бизнисот.

--

--

Startup Macedonia

Startup Macedonia is an Association created by a group of Macedonian startup enthusiasts, experts, investors, accelerators and organisations, who have one commo