Стартап Македонија одбележува пет годишен јубилеј од активно потикнување на растот и развојот на македонскиот стартап екосистем. Основана на 8ми Aвгуст 2016г, Стартап Македонија е првата и единствената организација во земјава која континуирано ги обединува сите чинители во екосистемот, стартапите, основачите, претприемачите, акцелераторите, инкубаторите и инвеститорите, со цел да се создаде заедница во која иновациите ќе бидат претворени во глобални бизниси и успешни приказни. Поддршката на стартапите е клучна за да може тие да опстојат. Стартап Македонија пет години пружа огромна поддршка на голем број новосоздадени компании и инспиративни претприемачи и иноватори, со знаење, вештини, поврзувања и посветеност.

Водени од…


Стартап Македонија го реализираше првото издание на Startup Job Fair каде беа промовирани брзо растечките стартапи кои се во потрага по квалитетен кадар од Startup Macedonia Founders club.

Повеќе од 200 учесници студенти и млади професионалци се приклучија на првиот виртуелен саем за вработување во стартап компании — Startup Jobfair. Освен што настанот понуди информации за стартап секторот кој бележи забрзан раст вo последните неколку години па дури и во време на пандемијата со Ковид-19, беа претставени повеќе од 80 работни позиции кои се моментално отворени во 10 македонски стартапи.

На настанот учесниците имаа можност да дознаат повеќе за Стартапите…


1. Објаснете ја вашата услуга со неколку зборови. (вид на Мантра за компанијата)

Ох, не сум најкреативната личност, но дозволете ми да пробам да отсликам.

Неизбрусен дијамант: Никогаш не е перфектен, секогаш може да биде малку поубав, но работиме на тоа :)

Водопад: Со повеќе од 75 милиони компании и нивни контакти има огромен проток на информации за потенцијални клиенти што се ажурираат секојдневно.

Игла во сеното: Ви помага да најдете соодветни потенцијални клиенти низ повеќе од 75 филтри, така што наместо да трошите време рачно да ги барате, платформата го прави тоа за вас.

Tesla: Слично на автомобил кој…


1. Explain your service/product with 4 words, a mantra of types (as creative as possible)

Oh gosh, not the most creative person but let me give it a shot.

uncut diamond: It is never done, it could always be a bit prettier but we are working on it :)

waterfall: With more than 75M companies and their contacts there is a huge flow of constant leads that is updated daily.

needle in the haystack: It helps you find ideal prospects from more than 75 filters so instead of spending time manually to figure out whether it is a fit, the…


1. Објаснете ја вашата услуга со неколку зборови. (вид на Мантра за компанијата)

Збогум на принтаните летоци и пластичните лојални картички. Со Кјупик сите тековни промоции и лојални картички ги добивате во вашиот телефон.

2. Што нуди вашата компанија на своите корисници?

Кјупик е дигитална платформа која ги поврзува потрошувачите со локалните трговците базирано на локација и преференци.

Со помош на КЈУПИК трговците со физички продавници може да креираат ГЕО тагирани промоции со чија помош ги информираат и насочуваат потрошувачите до нивните локали. …


1. Објаснете ја вашата услуга со неколку зборови. (вид на Мантра за компанијата)

CodeWell AI ја автоматизира комуникацијата со крајните корисници преку AI асистенти.

2. Што нуди вашата компанија на своите корисници?

CodeWell AI (www.codewell.ai) — платформата овозможува креирање на дигитални асистенти за корисничка поддршка, продажба и целосна автоматизација на овие и останати оддели во компаниите. Асистентите на CodeWell AI се базирани на вештачка интелигенција и го зборуваат било кој јазик на ниво на човек. Воедно, CodeWell AI e единствената платформа во светот, која го овозможува ова на македонски (кирилица и латиница) и албански јазик.

3. Како се има сменето…


1. Објаснете ја вашата услуга со неколку зборови. (вид на Мантра за компанијата)

“Алгоритми што ја менуваат индустријата на видео емитување“

2. Што нуди вашата компанија на своите корисници?

Vidict Media Server е компанија која се занимава со создавање комплексни структури на сервери (CDN) за емитување на видео во живо, како и P2P технологија која помага при преоптоварување на серверот со напредни алгоритми кои создаваат torrent-like мрежа од врсници. За полесно дефинирање на услугите, ние сме тие што ги барате кога сакате да го пренесете вашиот настан во живо до огромна публика. Досега нашиот рекорд е 473 000 истовремени гледачи…


Зголемениот степен на релокација на нашата работа која се повеќе се насочува кон домашните услови ја носи со себе реалноста на нашата намалена физичка активност. Додека сето тоа станува голема препрека за здравјето на сите индивидуи, Македонската компанија FitKit пристапи со решение кое нуди лесно и ефективно стимулирање на сите кои се заинтересирани да останат фит и да го подобрат своето здравје додека трае националната здравствена криза.

Идејата на FitKit претставува високо иновативен пристап во индустријата за Здравје и Животен стил, нудејќи брзо и лесно решение во процесот на избор на спортови и тренинзи за корисниците кои сакаат да останат…


  1. Објаснете ја вашата услуга со неколку зборови. (вид на Мантра за компанијата)

Адева им помага на компаниите да го забрзаат својот раст преку вработување на високо квалификувани програмери и дизајнери од целиот свет.

2. Што нуди вашата компанија на своите корисници?

Адева им овозможува на компаниите брзо и лесно да ги зголемуваат/намалуваат своите софтверски тимови во зависност од моменталните потреби на бизнисот. Тоа на нашите корисници им заштедува време и пари.

3. Како се има сменето побарувачката за вашата услуга за време на COVID19 кризата?

Во последните 2 месеци, како резултат на кризата, побарувачката за нашата услуга се зголеми за…


Envoice, сервис кој донесе практично решение во секојдневното функционирање на секоја компанија моментално е помеѓу првте дигитални алатки кои треба секој бизнис да ги превземе. Практичноста во менаџирањето фактурите и наплатата во духот на времето во кое живееме, од било кое место и било кој уред, е решение кое ги намалува трошоците а и времето потрошено на фактурирање прилагодливо за секој корисник. …

Startup Macedonia

Startup Macedonia is an Association created by a group of Macedonian startup enthusiasts, experts, investors, accelerators and organisations, who have one commo

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store